Mennyibe kerül egy weboldal?

Milyen szempontokról függ egy weboldal árazása és milyen árkategóriák léteznek?

Akciós árcímkék

Nem véletlenül blogbejegyzést készítettem erről a témáról, hiszen nem 2 soros lesz a válasz.

Egy weboldal költsége rengeteg tényezőtől függ. Elsősorban attól, hogy kit bízol meg vele. Ha a 0 forintos opciót választod, akkor létezik már több olyan, wordpress alapú szerkesztő oldal (pl. WordPress.com, Wix.com), ahol akár magadnak ingyen, vagy havi néhány dolláros csomagban. Ennek a legnagyobb hátránya az, hogy magadnak kell mindent megcsinálni, és az ingyenes/olcsó felület miatt a lehetőségek elég korlátozottak például megjelenés tekintetében. Azzal is számolni kell, hogy az ingyenes csomagok általában nem kínálnak tárhelyszolgáltatást, a domain név lefoglalását pedig szintén neked kell intézned. Ha erre nincs kapacitásod, akkor jó ötlet külsős szakembert megbízni vele. Ez lehet ügynökség, vagy szabadúszó is.

Kell hozzá programozó?

Az attól függ milyen honlapot szeretnél. Egy wordpress-alapú weboldalhoz nem feltétlenül kell programozó, de természetesen nem árt ha a készítője rendelkezik némi szakértelemmel a témában. Fontos ugyanis, hogy tudja mi kell egy jó weboldalhoz, ismerje a legfrissebb trendeket és rendelkezzen UX (user experience – felhasználói élmény) szemlélettel. Ha esetleg valami teljesen egyedi fejlesztésre van szükséged, például külsős webshopmodult szeretnél felépíteni, ahhoz érdemes webfejlesztőt keresni.

De akkor tulajdonképpen mennyi?

Ez még mindig nem egy kétszavas válasz lesz. Számoljunk először azokkal a költségekkel, amik ténylegesen, látatlanban előre kalkulálhatóak.

  • Domain név – Én a domdom-nál szoktam a domain neveket vásárolni, itt általában nettó 1190 Ft-ba kerül egy évre, de javaslom egyből 2-re lefoglalni, így addig sincs vele teendő.
  • Tárhely szolgáltatás: Amennyiben ez nem része a csomagnak, akkor ezzel is számolni kell, évi 3-4000 forintnál kezdődnek az árak, de az évi 10-15 000 Ft reálisabb.
  • Webdesign – Találhatsz szabadúszót már 30 000 Ft-ért is, de ha profi designt szeretnél, esetleg egy teljes arculattervezést a céged számára, akkor mélyen a pénztárcádba kell nyúlnod. Amennyiben wordpress-alapú sablont használsz, ennek ára valószínűleg benne van a használt csomagban.
  • Képek – Léteznek ingyenes stock fotók is, vagy havi néhány dolláros előfizetés. Persze a legprofibb az, ha saját képekkel töltöd fel a weboldalt, de ahhoz fel kell kérned egy fotóst, aki készít rólad, illetve a termékeidről képeket.
  • Szövegírás – A webszövegírás díja leütésenként 2-2,5 forinttól szokott indulni, ha felszorzod ez drágának tűnik, de ahhoz, hogy a weboldalad szövegezése is profi legyen, és kereső-barát, érdemes profira bízni.
  • Webshop motor – A havidíj ellenében bérelhető webshop motorok 10-15 000 forinttól érhetőek el, de vannak olyan wordpress alapú weboldal készítő oldalak, ahol nem jelent extra költséget a webshop létrehozása.
  • Keresőoptimalizálás – A SEO szakemberek elég magas óradíjért dolgoznak, a profik akár 30-40 000 forintot is elkérnek. Természetesen egy kezdő weboldalnál elengedhetetlen, hogy az alap SEO beállítások jók legyenek, hogy az oldalad később megtalálható legyen a keresőoldalakról. Igyekezz olyan webest vagy ügynökséget keresni, aki ezt a részét is elintézi, nehogy ottmaradj egy gyönyörű weboldallal, amit nem lehet a Google-ben megtalálni.
  • Karbantartás – Ez általában havi néhány ezer forintos ár, attól függően, hogy pontosan mit tartalmaz: pl. WordPress bővítmények frissítése, új tartalmak feltöltése, képek cseréje stb.

Szóval akkor végülis mennyi?

A fenti tényezőktől függően kb. 50 000 forinttól 400 000-ig terjednek reálisan az árak. Ami fontos, hogy olyan embert bízz meg a munkával, aki ért hozzá, vannak referenciái, modern kinézetű és – ami 2019-ben már tényleg elengedhetetlen – reszponzív weboldalt fog neked csinálni.